Skip to main content

Praktijkweken Helicon 2020

By 5 maart 2020VPO, VPO Agrarisch

De Helicon praktijkweken zijn weer van start gegaan!

Op 9 januari 2020 is de eerste groep vanuit het Helicon weer binnen getreden in onze prachtige varkensstal; Varkensbedrijf van der Meijden-Welvaarts! Zij volgen hier een 5-daagse trainingsweek waarbij zij een volle dag theorie en 4 dagen praktijk krijgen. Op woensdag eindigt voor hen de week met al afsluiting het voortplantingsexamen; een officieel onderdeel vanuit school. 

We zijn alweer enkele weken verder maar nog zeker bezig! Na de carnaval gaan we op 12 maart weer van start met weer een volgende groep dierenverzorgers die de kneepjes van het vak leren in de varkenshouderij.

De ervaring in de varkenshouderij van deze leerlingen is erg verschillend. Sommige van hen zijn nog nooit in een varkensbedrijf geweest, andere lopen er juist op dit moment stage. De leerlingen komen met alle werkzaamheden in aanraking. Denk hierbij aan;

  • Biggen voeren
  • Zeugen voeren
  • Biggen behandelen
  • Biggen controleren
  • Praktische uitleg en inzicht over het werpen van de zeug
  • Water geven en ontwormen van de zeugen

En nog veel meer!

De studenten ervaring zo hoe het nu echt is om in de varkenshouderij te werken hier in Nederland. Naast dat ze tijdens de theorie al door de zichtstal ramen kunnen kijken ervaren ze nu ook hoe het echt is om in een varkensstal te staan.

Met nog enkele groepen te gaan, helpen wij de studenten om hun voortplantingsexamen te halen. Het merendeel van de leerlingen is zelfs al geslaagd! Gefeliciteerd!

Wij hopen deze paar weken positief te kunnen afsluiten met het bericht dat alle leerlingen geslaagd zijn.

Voor nu bedankt en tot ziens bij Varkensbedrijf van der Meijden-Welvaarts!